vineri, 26 aprilie 2013

rata pe ... fasole

http://www.evz.ro/detalii/stiri/retetele-lui-adi-hadean-confit-de-rata-cu-fasole-1034618.html

Spaghetii:

Ingrediente pentru 2 porţii:
✔ 150-160 g spaghetti nr. 5 (200 pentru gurmanzi)
✔ 100 g carne de pui de orice fel, tăiată bucăţele cât mai mici
✔ 100 g ciuperci Champignion
✔ 50 g germeni de soia
✔ 5 linguri ulei de floarea soarelui
✔ 1 ceapă medie
✔ 1 căţel de usturoi
✔ 1 bucăţică ginger de mărimea căţelului de usturoi
✔ 1 ardei iute mic (cantitatea exactă se stabileşte în funcţie de intensitatea lui)
✔ 2 linguriţe sare (1 pentru fiert pastele şi 1 pentru sos)
✔ 1 linguriţă zahăr
✔ 1 lingură oţet light alb (preferabil de mere)
✔ 1 lingură sos de soia
✔ 1 linguriţă de amidon de porumb, în lipsă, făină de grâu N.B. cantităţile sunt adaptate gustului personal, modificaţi-le şi daţi de veste ce-a ieşit.
Cum procedăm:
De o parte, fierbem pastele într- o oală cu minim 2 litri de apă şi 1 linguriţă de sare (1 litru de apă la 100 g paste = regulă generală), respectând indicaţiile de timp de pe ambalaj. La final să fie fierte „al dente”, adică să rămână întregi când le strângem între degete, nu să se sfărâme.
Pe celălalt front, principal, călim ceapa, ustoroiul, gingerul şi ardeiul iute în ulei încins la circa 80° C, adică astfel încât să nu ajungă să îşi schimbe culoarea, dar nici să se înmoaie ca şi când ar fi fierte. Trebuie să rămână uşor crocante. Toate, tăiate cât mai mărunt, mai puţin ceapa.
După circa un minut se adăugă carnea de pui bucăţele, ciupercile tot bucăţele - mărimea, în acest caz, nu contează. După un alt minut, se pun germenii de soia. Se călesc în continuare împreună, amestecând permanent şi intens timp de 1-2 minute. Dacă e cazul, se adăugă câteva linguri din apa caldă a pastelor care fierb în tot acest timp. Neapărat apă caldă şi neapărat treptat, pentru că rece sau multă deodată le schimbă starea crocantă. Apa la aceeaşi temperatură şi foarte puţină le face doar să nu se ardă.
Pe final, se adăugă sarea, sosul de soia, zahărul şi oţetul, mărind uşor focul astfel încât să se evapore partea alcoolică din oţet şi să rămână din el doar aroma acrişoară. În acest timp, pastele ar trebuie să fie gata, se scurg şi se adăugă peste sosul pregătit. Se amalgamează fără să se rupă, pe cât posibil. Şi, ca să se lege totul, linguriţa de amidon, dizolvată în 2 linguri de apă, se toarnă peste pastele practic gata de a fi mâncate, amestecând încă preţ de câteva zeci de secunde. Ornamentul cu două frunze de pătrunjel în farfurie aduce totul aproape de perfecţiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu