luni, 17 martie 2014

Cum iti construiesti o casa din container

Cum iti construiesti o casa din container: povestea "baracii" de 7.000 de euro din Constanta (Galerie foto)

    
Cum iti construiesti o casa din container: povestea "baracii" de 7.000 de euro din Constanta (Galerie foto)Foto: Arhiva personala
Perspectiva indatorarii pe zeci de ani la banca pentru o locuinta, costurile de intretinere ridicate si tumultul spatiilor aglomerate indreapta tot mai multi oameni catre solutii alternative, nonconformiste.
Mai putini metri patrati inseamna mai practic si mai ieftin, mai usor si mai rapid. Fara a fi sacrificat neaparat factorul estetic.

Casa-container poate fi o astfel de solutie alternativa si in Romania. Casuta din imaginile de mai jos nu este tocmai o locuinta.

Nu a mai vrut credite de la banci si si-a construit singura casa cu 8.000 de euro (Galerie foto)

Este in schimb o constructie ingenioasa, economica, ce functioneaza ca o veritabila casa de vacanta. Iar modul in care a fost realizata poate functiona cu succes si pentru "ridicarea" uneilocuinte permanente.

Gigi S. locuieste in Constanta. La aproximatix 10 kilometri de locuinta sa si-a construit o "baraca", un punct de refugiu in care se incarca cu energie pozitiva.

"Aceasta baraca are povestea ei... Eu sunt mare amator de petrecere a timpului liber in aer curat. Asa ca am decis sa imi cumpar un teren, prin 2006, care sa fie destul de aproape de localitatea mea de domiciliu. Mai exact, este situat in comuna Agigea, la aproximativ 10 kilometri de locuinta mea.

Scopul baracii nu a fost nicio clipa de locuinta permanenta, nu intentionez sa locuiesc acolo. Scopul ei a fost si este strict de a avea un punct de refugiu in zilele petrecute acolo, cand ma ocup de gradina, pomi fructiferi... Este locul unde eu ma regasesc si unde imi gasesc energia pozitiva", ne-a spus Gigi S.

Prima varianta luata in calcul pentru crearea acestui refugiu a fost containerul.

"Cel naval nu mi-a satisfacut necesitatile, iar cel comercializat pentru santierele de constructii mi s-a parut foarte scump pentru nimic - unul nou fiind aproximativ 4.000 de euro, si, oricum, in ambele cazuri mai era nevoie de modificari si costuri suplimentare: izolatie, amenajari interioare", a explicat Gigi S.

Asa ca s-a decis sa il faca singur, de la zero, cu ajutor din partea omului de curte, respectand insa dimensiunile unui container, respectiv 6 metri x 2,5 metri x 2,5 metri.

Mini-locuintele cuceresc lumea - cele mai impresionante modele (Galerie foto)

Cum a fost realizata constructia

Prima etapa a constat in crearea structurii metalice - teava patrata 60 x 60, care a avut si rol de structura de rezistenta. Aceasta a fost slefuita, degresata si grunduita.


Structura unei constructii similare, de dimensiuni mai mici (magazia)

De structura metalica a fost prinsa o structura de lemn, iar pe interiorul si exteriorul peretului au fost montate placi OSB (placi de material lemnos presat - n.red), intre care a fost aplicat polistiren de 5 centimetri.

Exteriorul a fost placat cu polistiren de 10 centimetri, peste care a fost aplicata tencuiala.

La interior, peste OSB a fost montat gips-carton in partea de bucatarie, hol si baie si lambriu in partea de dormitor.



Podeaua este formata, de la exterior la interior, din tabla zincata, polistiren de 5 centimetri, folie anticondens, dulapi imbinati intre ei, OSB, si, la final, linoleum.

Tavanul contine, de la exterior spre interior, tabla zincata peste dulapi imbinati intre ei, asezati pe grinzi. Grinzile au fost imbracate cu OSB si izolatie. Sub dulapi, in spatiul creat de grinzi, a fost aplicat polistiren de 10 centimetri si gips-carton. Tot gips-cartonul a fost acoperit cu glet si dat cu lavabil.

Toate componente folosite au fost tratate cu o pasta speciala "imunizanta", care le protejeaza de apa, mucegai, a precizat constanteanul.

Containerul este amplasat deasupra solului, la o inaltime de aproximativ 40 de centimetri.





Turul casei

In partea dreapta a baracii exista baia, separata de un perete despartitor, cu dimensiunea de 1 metru/2,5 metri, in care incap bazinul toaletei, chiuveta si cabina de dus, ce urmeaza sa fie montate.

Baia este complet imbracata in gresie si faianta si are propriul geam de aerisire, lucruri care nu s-ar fi regasit in containerele comercializate, a subliniat Gigi S.

In partea de mijloc, in zona usii de acces din exterior, se afla "holul", iar pe peretele opus usii de intrare, bucataria, zona in care a fost pus linoleum.



In partea stanga se afla zona "de zi", cu mocheta, despartita de bucatarie printr-un sifonier, si care consta intr-un coltar cu masa pe mijloc, unde se poate manca, citi sau juca sah, desi nu este cazul, ne asigura Gigi S., deoarece prefera exteriorul.



Seara, masa se coboara si, prin amplasarea a doua spatare ale coltarului pe masa, se transforma intr-un pat generos.



"Perioada de constructie a durat doi ani, cu precizarea ca am lucrat la ea doar primavara si toamna, iarna neputand din cauza conditiilor meteo, iar vara din cauza jobului - am propria afacere de sezon pe litoral", a mentionat Gigi S.

Constanteanul are in regie proprie scurgerea, care este conectata la o fosa, curent electric 12V si 220V asigurat prin panouri solare, suficient pentru consumul uzual - TV, pompe apa, iluminat interior/exterior, si generatoare pentru lucrari majore - scule si echipamente electrice grele, aparat de sudura.

In vara acestui an urmeaza sa execute putul, din care va trage apa - care se gaseste la 30 de metri adancime, cu pompa submersibila si o va ridica, aproximativ o data pe luna, intr-un bazin de o tona ce va fi amplasat pe acoperis si care va alimenta prin cadere baia si bucataria, a completat Gigi S. Constructia a fost prevazuta de la inceput pentru o asemenea instalatie.

Mini-casele, locuintele viitorului: Ecologice, practice si impresionante (Galerie foto)

Costurile totale, incluzand mobilierul si instalatia solara de curent, se ridica la aproximativ 7.000 de euro.

"Numai ca izolatie trebuie sa tinem cont ca are polistiren de 10 la exterior si de 5 la interior, numai tabla zincata, geamuri antiefractie... Aceasta izolare imi creeaza si o diferenta de temperatura de aproximativ 6-7 grade vara in minus si iarna in plus fata de temperatura exterioara.

In plus, acest cost, ce pare destul de mare, se regaseste categoric in calitatea materialelor folosite si in rezultatul obtinut, eu putand afirma fara nici un dubiu ca am ajuns la un produs final care va dura multe zeci de ani, care va rezista la intemperii exterioare, conditii meteo si cutremure fara sa fie nevoie de intretinere ulterioara", a explicat Gigi S.

Avand in vedere faptul ca este o constructie mobila si nu are fundatie, nu a fost nevoie de autorizatie de constructie.

"La o suprafata dubla fata de cea facuta de mine, respectiv de 30 de metri patrati, unde costurile cred ca ar creste cu aproximativ 50%, consider ca se poate si locui permanent. Sa nu uitam ca sunt garsoniere sub aceasta suprafata", a adaugat constanteanul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu