luni, 30 mai 2011

JATROPHA, ARBORELE DE PETROL

Un numar de oameni de afaceri, mai ales din Statele Unite, s-a dedicat cultivarii unui arbore, provenit din Caraibe si care mai creste deja in India, Australia, Madagascar, Brazilia sau Kenya.

Numele arborelui este Jatropha si este un arbore foarte rezistent, care nu are nevoie de prea multa apa sau ingrijiri speciale

Cand sunt strivite, fructele arborelui de Jatropha dau un ulei brut care daca este rafinat se transforma in biocombustibil ce poate fi utilizat pentru alimentarea masinilor obisnuite, avand si avantajul de a fi ecologic.

Pentru cultivarea arborelui de Jatropha se cheltuie aproximativ doi dolari pe arbore, iar semintele pot fi cumparate pe Internet sau de la un alt cultivator.

Combustibilul rezultat din fructele arborelui de Jatropha a fost deja testat pe un avion Boeing 747, apartinand companiei Air New Zealand. Folosind 50% ulei de jatropha si 50% combustibil traditional, avionul si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera la jumatate.

Arborele de Jatropha are si un dezavantaj: sensibilitatea crescuta la temperaturile de sub 0 grade.

preluare scienceline.ro

vineri, 27 mai 2011

coada soricelului

Despre coada-soricelului, denumita stiintific Achillea millefolium, documentele ramase din timpuri stravechi ne informeaza ca era folosita in medicina populara romaneasca si in cea europeana, in peste o suta de afectiuni si tulburari, iar cercetarile moderne confirma aceste utilizari. Coada-soricelului este o planta medicinala rezistenta si nepretentioasa, care creste spontan peste tot.

Se poate vedea pe pajisti, prin fanete, pe marginile raurilor si ale paraielor, pe langa drumurile de tara si in locurile virane, fiind intalnita din campie si pana in zona montana inalta. In functie de zona geografica, popular i se mai spune si alunele, bradasel, ciuresica, crestatea, cravalnic, garva, iarba-oilor, iarba-soriceilor, iarba-stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina, tata-forfotici.

Coada-soricelului are florile albe sau trandafirii care, pe temperature mari, raspandesc in aer un parfum placut, amarui. Florile trebuie culese pe soare puternic deoarece atunci continutul de uleiuri volatile atinge cota maxima si are forta lecuitoare cea mai mare.

Eficienta in tratarea afectiunilor ginecologice

In cazul afectiunilor aparatului ginecologic este una dintre cele mai eficiente plante si se foloseste extern, sub forma de bai de sezut. O suta de grame de planta intreaga se pune de seara in apa rece si dimineata se da intr-un clocot. Se poate proceda la fel dimineata, iar baile sa se faca seara, dupa care sa nu se mai iasa din casa.

Infuzia se face turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita cu varf de floare, uscata si maruntita. Se lasa cateva minute la infuzat, se strecoara si se bea cald, neindulcit. Ceaiul de coada-soricelului se recomanda si in durerile de cap, ameteli, greturi, hemoragii nazale, dureri ale ochilor insotite de lacrimari, afectiuni genitale.

In raceli, reumatism si dureri de spate se bea ceai in cantitate mare si cat se poate de fierbinte. Infuzia de coada-soricelului stimuleaza activitatea renala, inlatura balonarile si crampele stomacale, stimuleaza activitatea intestinala, ajuta in tulburari circulatorii.

Tinctura se poate pregati si acasa din flori proaspete, maruntite. Se umple un borcan cu flori, fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar. Borcanul infiletat se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.

Tinctura e benefica in caz de tuse si bronsita

Tinctura se recomanda in aceleasi afectiuni ca si infuzia: anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare. Extern poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani.

Din coada-soricelului, in combinatie cu coada-calului (pentru ceai) si urzica uscata, parti egale, se poate face un ceai detoxifiant, care se bea in cantitate mare, de pana la doi litri pe zi, mai ales la schimbarea anotimpului, sfarsitul verii si inceputul primaverii.

sursa: ziare.com

miercuri, 25 mai 2011

ceaiuri - reintoarcerea la natura

link

matematician rus

Un matematician genial din Sankt Petersburg, Rusia, sustine ca stie cum sa controleze Universul. Declaratiile lui vin dupa ce acesta a uimit lumea intreaga cu refuzul de a accepta un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea acestei probleme matematice.

Grigori Perelman a devenit faimos dupa ce a rezolvat conjectura lui Poincare. Niciun jurnalist nu a reusit pana acum se se apropie de Perelman, scrie Pravda.

El a acordat, in sfarsit, un interviu tabloidului Komsomolskaya Pravda, in care explica motivele care l-au determinat sa refuze o suma atat de mare. O companie va realiza un film documentar despre scolile de matematica din Rusia, China si SUA, cele mai puternice din lume. In acest documentar va fi analizat si fenomenul produs de matematicianul rus.

Sustine ca stie care este forma Universului

Niciun alt jurnalist nu a reusit sa ii ia un interviu lui Perelman pana acum. Este binecunoscuta aversiunea matematicianului fata de mass-media. Despre milionul de dolari, el a declarat: "Stiu cum sa controlez Universul. De ce sa alerg dupa un million de dolari?"

Perelman a evocat si un episod interesant din anii lui de scoala. Participand la o competitie de matematica tinuta la Budapesta, li s-a cerut sa rezolve o problema neobisnuita. Perelman a putut sa calculeze viteza care era necesara pentru ca Iisus sa poata merge pe apa fara sa se scufunde.

Rezolvand complicata conjectura a lui Poincare, el a spus ca a determinat si care este forma Universului. Perelman este convins ca orice problema matematica poate avea o aplicatie practica.

"Acolo unde tehnologia aduce noi inventii, matematica vine cu metodele logice de analiza in domeniul stiintei", a mai spus el. Despre educatia lui, matematicianul a spus ca a avut privilegiul de a putea studia in orice institutie din fosta URSS. "A fost greu sa iau o decizie si sa aleg intre matematica, mecanica si Conservator. Pana la urma, am ales matematica", adauga el, citat de rt.com.

Serviciile secrete rusesti si straine sunt acum interesate de descoperirile facute de matematician. Acestea ar vrea sa stie, in special, daca el poate pune in pericol omenirea prin ceea ce a descoperit.

vineri, 15 aprilie 2011

Vopseste(-ti) ouale natural !

Ai ceva timp liber pe care vrei sa il petreci in mod inedit cu copiii tai? Puteti incerca sa vopsiti impreuna ouale de Paste in mod natural. Va fi si distractiv si folositor, ca sa nu mai vorbim de sanatatea castigata in urma evitarii colorantilor artificiali.

In primul rand, Reader's Digest subliniaza ca trebuie sa cureti ouale delicat, cu apa si putin sapun, dupa care se lasa la uscat.

Pune apa la fiert peste oua si adauga 2 linguri de otet. Dupa ce apa da in fiert, tine-o pe aragaz pentru inca 15-20 minute. In acest timp, vei adauga culorile sugerate mai jos. Daca esti multumita de culoarea obtinuta, scoate ouale si pune-le la uscat.

Daca vrei o nuanta mai intensa, poti tine ouale in recipientul cu apa pana aceasta se raceste. Pentru o culoare chiar mai intensa, poti tine ouale in apa racita peste noapte, in frigider.

Cantitatile sunt aproximative, ele depind de cantitatea de apa pe care o folosesti. Poti adauga atat cat simti ca este necesar, in functie de efectul pe care vezi ca il produc nuantatorii naturali.

Pentru o nuanta maronie, poti folosi o patrime de cafea tare si restul pana la un litru apa. O nuanta de levantica poate fi atinsa cu ajutorul a 4 cesti de coacaze, iar coaja de ceapa va produce o nuanta delicata de maro-auriu.

Sucul de sfecla va face ouale sa arate roz intens, iar pentru un roz mai pal poti folosi suc de merisor.

Paprika va face ca ouale de pe masa ta de Paste sa fie rosii ca focul, iar turmericul le va da o nuanta vesela de verde-galbui.

Poti pune ouale direct in suc de struguri pentru o nuanta gri-albastruie. Daca fierbi spanac sau alte verdeturi in aceeasi apa cu ouale, acestea vor deveni verzi, iar daca le fierbi in vin rosu, vor arata purpuriu intens.

articol preluat de pe www.ziare.com