miercuri, 25 mai 2011

matematician rus

Un matematician genial din Sankt Petersburg, Rusia, sustine ca stie cum sa controleze Universul. Declaratiile lui vin dupa ce acesta a uimit lumea intreaga cu refuzul de a accepta un premiu de un milion de dolari pentru rezolvarea acestei probleme matematice.

Grigori Perelman a devenit faimos dupa ce a rezolvat conjectura lui Poincare. Niciun jurnalist nu a reusit pana acum se se apropie de Perelman, scrie Pravda.

El a acordat, in sfarsit, un interviu tabloidului Komsomolskaya Pravda, in care explica motivele care l-au determinat sa refuze o suma atat de mare. O companie va realiza un film documentar despre scolile de matematica din Rusia, China si SUA, cele mai puternice din lume. In acest documentar va fi analizat si fenomenul produs de matematicianul rus.

Sustine ca stie care este forma Universului

Niciun alt jurnalist nu a reusit sa ii ia un interviu lui Perelman pana acum. Este binecunoscuta aversiunea matematicianului fata de mass-media. Despre milionul de dolari, el a declarat: "Stiu cum sa controlez Universul. De ce sa alerg dupa un million de dolari?"

Perelman a evocat si un episod interesant din anii lui de scoala. Participand la o competitie de matematica tinuta la Budapesta, li s-a cerut sa rezolve o problema neobisnuita. Perelman a putut sa calculeze viteza care era necesara pentru ca Iisus sa poata merge pe apa fara sa se scufunde.

Rezolvand complicata conjectura a lui Poincare, el a spus ca a determinat si care este forma Universului. Perelman este convins ca orice problema matematica poate avea o aplicatie practica.

"Acolo unde tehnologia aduce noi inventii, matematica vine cu metodele logice de analiza in domeniul stiintei", a mai spus el. Despre educatia lui, matematicianul a spus ca a avut privilegiul de a putea studia in orice institutie din fosta URSS. "A fost greu sa iau o decizie si sa aleg intre matematica, mecanica si Conservator. Pana la urma, am ales matematica", adauga el, citat de rt.com.

Serviciile secrete rusesti si straine sunt acum interesate de descoperirile facute de matematician. Acestea ar vrea sa stie, in special, daca el poate pune in pericol omenirea prin ceea ce a descoperit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu