Despre coada-soricelului, denumita stiintific Achillea millefolium, documentele ramase din timpuri stravechi ne informeaza ca era folosita in medicina populara romaneasca si in cea europeana, in peste o suta de afectiuni si tulburari, iar cercetarile moderne confirma aceste utilizari. Coada-soricelului este o planta medicinala rezistenta si nepretentioasa, care creste spontan peste tot.
Se poate vedea pe pajisti, prin fanete, pe marginile raurilor si ale paraielor, pe langa drumurile de tara si in locurile virane, fiind intalnita din campie si pana in zona montana inalta. In functie de zona geografica, popular i se mai spune si alunele, bradasel, ciuresica, crestatea, cravalnic, garva, iarba-oilor, iarba-soriceilor, iarba-stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina, tata-forfotici.
Coada-soricelului are florile albe sau trandafirii care, pe temperature mari, raspandesc in aer un parfum placut, amarui. Florile trebuie culese pe soare puternic deoarece atunci continutul de uleiuri volatile atinge cota maxima si are forta lecuitoare cea mai mare.
Eficienta in tratarea afectiunilor ginecologice
In cazul afectiunilor aparatului ginecologic este una dintre cele mai eficiente plante si se foloseste extern, sub forma de bai de sezut. O suta de grame de planta intreaga se pune de seara in apa rece si dimineata se da intr-un clocot. Se poate proceda la fel dimineata, iar baile sa se faca seara, dupa care sa nu se mai iasa din casa.
Infuzia se face turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita cu varf de floare, uscata si maruntita. Se lasa cateva minute la infuzat, se strecoara si se bea cald, neindulcit. Ceaiul de coada-soricelului se recomanda si in durerile de cap, ameteli, greturi, hemoragii nazale, dureri ale ochilor insotite de lacrimari, afectiuni genitale.
In raceli, reumatism si dureri de spate se bea ceai in cantitate mare si cat se poate de fierbinte. Infuzia de coada-soricelului stimuleaza activitatea renala, inlatura balonarile si crampele stomacale, stimuleaza activitatea intestinala, ajuta in tulburari circulatorii.
Tinctura se poate pregati si acasa din flori proaspete, maruntite. Se umple un borcan cu flori, fara a le indesa, peste care se toarna alcool alimentar. Borcanul infiletat se lasa la macerat doua saptamani, apoi se filtreaza si amestecul obtinut se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa.
Tinctura e benefica in caz de tuse si bronsita
Tinctura se recomanda in aceleasi afectiuni ca si infuzia: anorexie, ameliorarea digestiei, bronsite, tuse, rinite si rinosinuzite alergice, alergii, gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici gastro-intestinale, colici hepato-biliare, meteorism, cistite, metroanexite, ascaridioza, afectiuni vasculare, eczeme, arsuri, contuzii, rani, ulceratii, abcese dentare. Extern poate fi folosita ca dezinfectant al diferitor rani.
Din coada-soricelului, in combinatie cu coada-calului (pentru ceai) si urzica uscata, parti egale, se poate face un ceai detoxifiant, care se bea in cantitate mare, de pana la doi litri pe zi, mai ales la schimbarea anotimpului, sfarsitul verii si inceputul primaverii.
sursa: ziare.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu