vineri, 15 aprilie 2011

Vopseste(-ti) ouale natural !

Ai ceva timp liber pe care vrei sa il petreci in mod inedit cu copiii tai? Puteti incerca sa vopsiti impreuna ouale de Paste in mod natural. Va fi si distractiv si folositor, ca sa nu mai vorbim de sanatatea castigata in urma evitarii colorantilor artificiali.

In primul rand, Reader's Digest subliniaza ca trebuie sa cureti ouale delicat, cu apa si putin sapun, dupa care se lasa la uscat.

Pune apa la fiert peste oua si adauga 2 linguri de otet. Dupa ce apa da in fiert, tine-o pe aragaz pentru inca 15-20 minute. In acest timp, vei adauga culorile sugerate mai jos. Daca esti multumita de culoarea obtinuta, scoate ouale si pune-le la uscat.

Daca vrei o nuanta mai intensa, poti tine ouale in recipientul cu apa pana aceasta se raceste. Pentru o culoare chiar mai intensa, poti tine ouale in apa racita peste noapte, in frigider.

Cantitatile sunt aproximative, ele depind de cantitatea de apa pe care o folosesti. Poti adauga atat cat simti ca este necesar, in functie de efectul pe care vezi ca il produc nuantatorii naturali.

Pentru o nuanta maronie, poti folosi o patrime de cafea tare si restul pana la un litru apa. O nuanta de levantica poate fi atinsa cu ajutorul a 4 cesti de coacaze, iar coaja de ceapa va produce o nuanta delicata de maro-auriu.

Sucul de sfecla va face ouale sa arate roz intens, iar pentru un roz mai pal poti folosi suc de merisor.

Paprika va face ca ouale de pe masa ta de Paste sa fie rosii ca focul, iar turmericul le va da o nuanta vesela de verde-galbui.

Poti pune ouale direct in suc de struguri pentru o nuanta gri-albastruie. Daca fierbi spanac sau alte verdeturi in aceeasi apa cu ouale, acestea vor deveni verzi, iar daca le fierbi in vin rosu, vor arata purpuriu intens.

articol preluat de pe www.ziare.com

miercuri, 5 ianuarie 2011

reasezare semne zodiacale

Daca obisnuiesti sa citesti horoscopul, afla ca s-ar putea sa te uiti la zodia "gesita", si asta pentru ca stelele nu mai sunt aliniate asa cum erau atunci cand s-au pus bazele zodiacelor.

Conform LiveScience, semnul zodiacal, indiferent ca e Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion si Sagetator, Capricor, Varsator, Pesti, a fost stabilit pe baza constelatiei in care se afla Soarele atunci cand ne-am nascut. Insa Pamantul se deplaseaza, fenomenul numindu-se precesiune.

Pe parcursul celor aproape 2.500 de ani, de cand s-a stabilit zodiacul, semnul fiecaruia dintre noi s-a deplasat cu aproximativ o luna in raport cu Soarele si stelele.

Astfel, semnele zodiacale nu mai corespund si ar trebui sa ne uitam pe cu totul alte zodii pentru a afla ce ne rezerva viitorul. Noile zodii au cu totul alte date de delimitare.

In plus, daca pana acum se tot vorbea despre o noua zodie, a 13-a, aceasta este cuprinsa in noul zodiac. Daca te-ai nascut in perioada 29 noiembrie - 17 decembrie esti printre cei cuprinsi la aceasta zodie.

Capricorn - 20 Ianuarie - 16 Februarie

Varsator - 16 Februarie - 11 Martie

Pesti - 11 Martie - 18 Aprilie

Berbec - 18 Aprilie - 13 Mai

Taur - 13 Mai - 21 Iunie

Gemeni - 21Iunie - 20 Iulie

Rac - 20 Iulie - 10 August

Leu - 10 August - 16 Septembrie

Fecioara - 16 Septembrie - 30 Octombrie

Balanta - 30 Octombrie - 23 Noiembrie

Scorpion - 23 Noiembrie - 29 Noiembrie

Ophiuchus - 29 Noiembrie - 17 Decembrie

Sagetator - 17 Decembrie - 20 Ianuarie

miercuri, 28 aprilie 2010

tarhonul - un aliment care poate inlocui sarea

Nu ai voie sa mananci foarte sarat? Nu te mai chinui cu retete lipsite de gust, ai o solutie sanatoasa la indemana: inlocuieste sarea cu tarhonul! Tarhonul – Artemisia dracunculus, este o planta aromatica originara din Asia. Are un gust puternic, asemanator cu anasonul, usor amarui.

Tarhonul in retete culinare

Tarhonul se foloseste la celebra ciorba ardeleneasca de porc, poate insoti carnea de porc, oaie sau vaca in fripturile cu sos sau chiar se poate adauga verde la unele salate.

Exista si retete de peste la care se foloseste tarhonul verde, desi ingemanarea celor doua gusturi nu este pe placul tuturor. Ceea ce este cu adevarat interesant la acest condiment, este darul sau de a amplifica gustul mancarurilor, asemeni sarii.

Se poate presara peste fripturi, salate, preparate din oua, carora le imbogateste gustul fara a mai fi nevoie de sare.

Aceasta proprietate se datoreaza nu atat uleiurilor eterice, care se regasesc in procent de 1% in frunzele de tarhon, ci sarurilor minerale de sodiu si potasiu aflate in cantitate mare in planta.

Frunzele de tarhon se folosesc verzi, ca atare, sau uscate si maruntite. O metoda traditionala de a pastra tarhonul peste iarna este conservarea in otet.

Tarhonul in otet are o aroma mult mai puternica decat tarhonul uscat si maruntit. In plus, otetul in care a stat se poate folosi si el la mancare, fiind foarte aromat.

Tarhonul in tratamente naturiste

Planta este folosita in tratarea unor afectiuni ale gingiilor, rinichilor, ficatului si stomacului. Frunzele verzi de tarhon, mestecate dimineata, pe stomacul gol, iti va proteja dintii impotriva cariilor si iti intareste gingiile. Funzele de tarhon sunt un leac si impotriva anorexiei, stimuland pofta de mancare.

Cultivarea tarhonului in gradina

Tarhonul creste sub forma unei tufe de 60-100 cm inaltime, cu o tulpina bine ramificata, pe care se gasesc frunzele lungi, lanceolate si foarte parfumate.

Pentru a cultiva tarhon in gradina, alegeti un loc aflat in plin soare, ferit de curenti puternici. Solul trebuie sa fie usor, luto-nisipos, cu un bun drenaj.

Tarhonul se inmulteste vegetativ, prin butasi sau despartirea tufelor. Tarhonul trebuie udat des, pentru ca radacinile sale nu patrund foarte adanc in pamant. Mai ales in perioadele de seceta, trebuie sa ai grija ca pamantul sa fie umed la suprafata, fara a lasa apa sa balteasca.

Pentru a obtine butasii, vara, cand tufa este bine dezvoltata, taie fragmente ramificate de tulpina si pune-le la inradacinat intr-o ladita aflata la umbra, care contine un amestec format din pamant de padure, mranita si nisip, in proportie de 4:4:2

Dupa inradacinare, poti planta butasii in toamna, pe un teren amenajat astfel: parcela se sapa la 30 cm, si se inglobeaza un ingrasamant organic. Se marunteste bine solul si se modeleaza straturi inaltate la aproape 1 metru. Butasii se planteaza pe randuri, la 20 cm distanta unul de altul si 50 cm distanta intre randuri.

Recoltarea frunzelor se face pe toata perioada verii, pana toamna tarziu.