marți, 22 mai 2012

Exercitii dureri spate

Durerile de spate ocupa locul al doilea in clasamentul celor mai comune afectiuni neurologice la adulti, dupa durerile de cap. Insa prin intarirea si intinderea muschilor spatelui poti ameliora si preveni durerea, potrivit chirurgului ortoped Michael Hisey.
Mai mult, cercetarile au aratat ca daca pacientii care au dureri minore de spate incep din timp sa faca exercitii fizice se vor recupera cu mult mai repede.

Potrivit RealSimple, programul de exercitii de mai jos, pus la punct de Eva Pelegrin, antrenor personal, te poate ajuta sa le ameliorezi si previi. Incalzeste-te intai putin - o plimbare in pas vioi de circa opt minute va fi suficienta -, si apoi executa 8-10 repetitii din fiecare exercitiu prezentat, lucrand pana la trei seturi. Vei avea nevoie de o greutate de 2,5 kilograme si de un cos de gunoi gol.

Nu uita sa ai miscari controlate, executate atent, fara smucituri, pentru a evita sa te ranesti.

1. Fandare, revenire si iar fandare

Du piciorul drept in fata si pune greutatea pe sol, in partea stanga a piciorului drept. Incordeaza apoi muschii abdominali, indoaie ambele picioare pentru a executa o fandare, tinand spatele drept, si prinde greutatea cu mana stanga (figura de sus din imaginea de mai jos).

Revino apoi la pozitia initiala (figura din centru) si treci greutatea in mana dreapta, in timp ce te intorci pe varfurile picioarelor pentru a executa o fandare in directie opusa. Tinand spatele tot drept, fa si a doua fandare, cu piciorul stang in fata, punand greutatea in partea dreapta a piciorului stang (figura de jos).

Acest exercitiu lucreaza muschii spatelui, muschii oblici, soldurile si muschii picioarelor.



2. Rasucire, genuflexiune, ridicare

Asaza un cos de gunoi cu haltera sau orice alta greutate in el in spatele piciorului drept si stai in picioare, cu talpile departate cat distanta dintre solduri (figura de sus din imaginea de mai jos). Rasuceste-ti trunchiul spre dreapta in timp ce faci si o genuflexiune si ridica acel cos.

Impingand in calcaie, adu cosul la nivelul taliei si stai drept (figura din centru). Rasuceste-te si lasa-te spre podea pentru a pune cosul in spatele piciorului stang, iar apoi ridica-te.

Acest exercitiu lucreaza muschii spatelui, muschii oblici, cvadricepsii si muschii gluteali (fesieri).



3. Flotarea tigru

Incepe prin a sta in genunchi si cu palmele pe sol, dupa care intinde bratele in fata (figura de sus). Ridica apoi capul, scoate pieptul in fata in timp ce iti arcuiesti coloana si, sprijinindu-te pe bratele indreptate, intinde picioarele in spate (figura de jos). Ramai asa pentru 1-4 secunde. Revino apoi prin lasarea trunchiului spre sol si indoirea picioarelor.

Acest exercitiu lucreaza muschii mijlocului, umerii si pieptul.



4. Rostogolire

Intinde-te pe spate si ridica picioarele de la sol, indoindu-le la 90 de grade. Ridica apoi capul si umerii si intinde bratele in fata (figura de sus). Muta bratele in spate, astfel incat sa fie intinse pe langa urechi, si intinde si picioarele (figura din centru). Rostogoleste-te spre dreapta, incordand abdomenul pana ajungi pe burta si mentinand bratele si picioarele intinse, si ridica-te de la podea (figura de jos).

Apropie omoplatii cat de mult poti, incordeaza abdomenul si muschii fesieri si ramai asa 1-4 secunde. Roteste-te apoi pentru a reveni la pozitia initiala, incercand sa nu atingi podeaua cu mainile sau picioarele. Pentru a obtine o repetitie, fa acelasi exercitiu si la stanga.

Acest exercitiu lucreaza toti muschii abdominali majori si fesierii.



5. Intinderea scorpionului

Intinde-te pe burta, cu picioarele apropiate si bratele intinse in exterior, astfel incat sa formeze un T cu trunchiul. Palmele trebuie sa fie orientate spre podea si fruntea sa stea pe podea (figura de sus). Incordeaza-ti muschii fesieri, indoaie piciorul drept si ridica-l cat de sus poti (figura din centru). Rasuceste-ti apoi soldurile si du piciorul drept, indoit, spre cel stang, pana ajungi cu talpa lui in afara celui stang, pe podea (figura de jos).

Incearca sa tii bratele si pieptul pe podea. Revino apoi la pozitia initiala si repeta si cu piciorul stang, pentru a realiza o repetitie.

Exercitiul lucreaza muschii mijlocului, muschii abdominali, muschii coapselor si muschii gluteali.



6. Balansarea picioarelor

Intinde-te pe spate, trage picioarele spre piept, indoindu-le usor, si pune palmele pe mijloc, aproape de solduri (figura de sus). Balanseaza-ti apoi picioarele dintr-o parte in alta (figura de jos) si revino la pozitia initiala.

Exercitiul lucreaza muschii spatelui, muschii abdominali si muschii coapselor.

articol preluat de pe ziare.com

Un comentariu: